I sin nye ungdomsroman Elvesang tar Ellen Hofsø leseren med til 1860-tallets Tornedalen. Romanen handler om kvenjenta Kaarina som blir sendt til kysten av Nord-Norge, Ruija, av sine foreldre. I Tornedalen der hun kommer fra er det hungersnød, og hun og lillebroren Daniel må klare seg som best de kan på vei til det nye landet. De reiser nordover sammen med samene, men kommer bort fra hverandre. Kaarina mistrives i sitt nye norske hjem, og rømmer for å finne lillebroren igjen.

Femtenårige Kaarina må gjennom mange prøvelser i det nye landet. Om det er bedre vilkår i Troms enn i hennes hjembygd i Pajala, er det likevel en kamp for å klare seg, med hardt arbeid, fattigdom, sykdom og ulykker, og ikke minst motsetninger mellom ulike folkegrupper. Men Kaarina har en sterk vilje, og drives både av kjærlighetslengsel, savn etter familiemedlemmer og ønske om å bli voksen og stå på egne bein. Hofsø har skrevet en spennende, realistisk og varm fortelling som kan appellere til mange, og hun viser respekt og innsikt i det historiske stoffet. Spesielt interessant er det at språket spiller en stor rolle i handlingen. Norsk bokmål er fortellerspråket, replikkene er på nynorsknær dialekt, og underveis får leseren lære seg en hel del ord, uttrykk og setninger på samisk og tornedalsfinsk (meänkieli). Uten å røpe for mye, ser ting ut til å ordne seg for Kaarina mot slutten av boka. Og kanskje kan vi ane en mulig fortsettelse?

Boka anbefales for ungdom og voksne.

Utgitt av ČálliidLágádus – ForfatternesForlag i 2017

Uuđessa nuoriinromaanissa Elvesang ottaa Ellen Hofsø meiđän myötä 1860-luvun Tornionlakshoon. Romaanissa hän muistelee kväänitytär Kaarinan ympäri, ja kunka vanhiimet lähätethiin hänen Pohjais-Norjan rannikolle eli Ruijhaan. Tornionlaksossa, mistä hän oon pois, oon nälänhätä, ja hän ja pikkuveli Daniel häyđythään pärjätä niin hyvin ko kyethään matkala uutheen maahan. Het matkustethaan pohjaisheen yhđessä saamelaisten kans, mutta öksythään toinen toisesta. Kaarina ei triivastu uuđessa norjalaisessa kođissa, ja niinpä hän pakenee ja freistaa löyttäät taas oman pikkuveljen.

ČálliidLágádus – ForfatternesForlag oon antanu ulos kirjan vuona 2017.