«Aurora og Arnt Harilas 10 sønner», Kariel, 1930.

Fotografi fra Torbjørn Jokis samling. Arkiv: Finnmark fylkesbibliotek.

Finnmark fylkesbiblioteks fotoarkiv har ca. 130.000 fotografier. Mange kan finne bilder av sine forfedre når de søker på Digitalt Museum. Fotoarkivet har per i dag ca. 13.000 publiserte bilder. Kvener og norskfinner er også godt representert i arkivet. Hvis man f.eks. søker på navnene Ballo, Mietinen, Reisænen, Jakola, Wara og Harila, dukker det opp flere bildetreff.

Et bilde som tilhører Torbjørn Jokis samling viser Aurora og Arnt Harilas ti sønner, fotografert i 1930 i bygda Kariel nær Vestre Jakobselv i Vadsø kommune. Yngste sønn Arne Harila som sitter i mammas fang, ble født bare noen timer før faren Arnt døde av akutt blindtarmbetennelse i en alder av 39 år. Ti sønner på 14 år i samme familie var rekord for 87 år siden, og er nok ikke slått siden det i Finnmark. Etter noen år som enke giftet Aurora seg på nytt og fikk en datter, Anne-Lise, sammen med sin nye mann Karl Severi. De to yngste i brødreflokken lever fortsatt, Henry i Kirkenes og Arne i Kariel.

Fire år tidligere, i 1926, reiste den finske etnografen Samuli Paulaharju i Nord-Varanger og tok bilde av Harilas brødre, da var antallet sju. Samuli Paulaharjus originalbilder finnes i Museiverket i Helsingfors. Tromsø Museum har kopier av bildene fra Finnmark og Nord-Troms, tatt på 1920-tallet. Bildene er tilgjengelige på Tromsø Museums fotoportal Unimus.

Far Arnt Harilas slekt kom opprinnelig fra Pello i Finland. Mor Aurora Harila var fra Bugøynes, født Ingilæ. Hjemmespråket var finsk. Yngste sønn Arne Harila sier at det var en veldig tøff overgang å begynne på skolen og lære norsk.

Harila-slekten er stor og har påvirket næringslivet spesielt i Øst-Finnmark, med bil og tungtrafikk kjøretøy. Fem av ti av Aurora og Arnt Harilas sønner valgte å bli bakere. De fikk arbeid i onkelen Otto Ingilæs bakeri i Kirkenes. Yngste sønn Arne jobbet siste del av arbeidslivet på Hildonen bakeri og konditori i Vadsø.

Guttene er fra venstre: Karl-Andreas (eldst, 14 år), Leif-Arnet, Laurits-Ingvar, Erling-Ludvig, Otto Ingeman, Hans-Valdemar, Håkon «den syvende», Theodor, Henry og Arne (yngst, nyfødt) Harila.